Статус предмета: Изборни
Фонд часова: 2+2
ЕСПБ бодова (кредита): 3,5
Предметни наставници
Доц. др Дејан Беуковић
МСц Саша Крстовић
Циљ предмета
Упознавање студената са квалитетом најважнијих хранива која се користе у исхрани животиња. Стицање практичних знања из области контроле квалитета хране за животиње различитим методама (сензорне, физичке и хемијске методе), као и примена стечених знања у исхрани животиња.
Исход предмета
Оспособљавање студената за самосталан рад у области квалитета хране за животиње. Садржај предметаТеоријска настава: Увод. Задатак и значај предмета за статус сточарства и животну средину. Храна за животиње, хранива и смеше. Састав хранива и улога хранљивих материја. Класификација хранива. Начини утврђивања хранљиве вредности хране за животиње. Хемијска анализа хране за животиње. Улога стандардизације у привреди: квалитет и контрола квалитета, обезбеђење квалитета према стандардима серије ISO 9000, одступања у производњи хране за животиње. Методе побољшања хранљиве вредности хранива, суве и хидротермичке. Хранива биљног порекла. Кабаста и концентрована хранива. Хранива анималног порекла. Кварење и шкодљивост хране за животиње: Физички фактори. Хемијски фактори. Антинутритивне материје у храни за животиње: алкалоиди, глукозиди, генетски модификована хранива, плесни, микотоксини, бактерије. Штеточине хране за животиње. Заштита хране за животиње од хемијске, биолошке и радиоактивне контаминације: радиоактивна контаминација, хемијско-биолошка контаминација и мере заштите. Преглед и оцена појединих група хранива.
Практична настава - Вежбе
Узорковање хране и припремање лабораторијског узорка. Стандардна хемијска анализа - Weende метод. Одређивање влаге и суве материје. Одређивање сировог пепела. Одређивање сирових протеина, албумина и NSI. Одређивање сирове целулозе. Одређивање сирове масти и BEM-а. Одређивање микро и макроелемената оптичким методама - Ca, P i Fe. Испитивање квалитета силаже - Органолептички, одређивање лакоиспарљивих масних киселина, pH, NH3, шећерног минимума и оцена квалитета. Одређивање антинутритивних материја - уреаза и глукозинолати. Van-Soest-ов метод за анализу кабастих хранива: NDF и ADF, lignin, celuloza, hemiceluloza. Одређивање NaCl и киселинског степена у смешама. Преглед и оцењивање сточне хране.